Der er blevet foretaget et indledende researcharbejde af regulering og organisering af affaldssektoren. Dette researcharbejde har resulteret i det følgende notat, der har dannet udgangspunkt for udvikling af modellen.
Organiseringen af affaldssektorens aktører
Med afsæt i en opsplitning af nationalregnskabsbranchen ”383900 Renovation, genbrug og forureningsbekæmpelse” beskriver modellen produktionen i fem underbrancher:
- 383901 Indsamling af ikke-farligt og farligt affald
- 383902 Behandling og bortskaffelse af ikke-farligt og farligt affald
- 383903 Bortskaffelse af affald med energiproduktion
- 383904 Genbrug
- 383905 Rensning af jord og grundvand og anden form for forureningsbekæmpelse
Indsamlingsbranchen (383901) indsamler alt affald i økonomien, som kildesorteres hos virksomhederne og husholdningerne. Virksomhederne betaler i modellen en pris for at komme af med affaldet til virksomheder i behandlingsbranchen (383902-383905). Selve indsamlingsprocessen giver negativ profit, da indsamlingsvirksomhederne skal betale en omkostning ved indsamle og aflevere affaldet til behandling. Men da virksomhederne arbejder under hvile-i-sig-selv princippet, så vil det offentlige sikre branchen nul profit igennem en lump-sum overførsel.
Alt affald sendes således til behandlingsbranchen (383902-383905). I behandlingsbranchen gælder også et hvile-i-sig-selv princip. Behandlingssektoren dækker over aktiviteterne beskrevet for nationalregnskabets underbrancher.
Det antages i modellen, at alt affald i princippet kan forbrændes, og at ikke alt affald kan genanvendes. Dermed produceres en mængde ”sekundært affald”, som enten går til forbrænding eller deponi. På nuværende tidspunkt er mængden af sekundært affald ukendt. Samarbejdet med DTU om EASETECH-modellen vil bidrage med data til at beskrive dette. Der er desuden ambitioner om at få tilføjet emissioner fra særligt genanvendelsesprocessen til modellen. Disse emissionskoefficienter er vigtige for modellens beskrivelse af udledninger ifm. affaldsbehandlingsprocessen, og vil senere blive tilføjet til modellen via samarbejdet med DTU.
Affaldsmodellen (på engelsk)