Socioøkonomisk forskel mellem nabolag

20-12-2024

Nyt socioøkonomisk kort over Danmark afdækker nabolagsforskelle fra 1986 til 2022.

Ny rapport kortlægger den socioøkonomiske segregering i Danmark fra 1986-2022. Rapporten analyserer nabolagenes socioøkonomiske forskelligheder og de geografiske mønstre af segregation i hele landet.

Analysen er baseret på fire centrale socioøkonomiske variable: indkomst, tilknytning til uddannelses- og arbejdsmarkedet, uddannelsesniveau og kriminalitet. Ved hjælp af teknikker til dimensionsreduktion udarbejdes et indeks, der rangerer alle ejendomme baseret på den socioøkonomiske status i deres omkringliggende nabolag.

Ejendomme i nabolag med høj kriminalitet, ringe uddannelses- og arbejdsmarkedstilknytning, lav indkomst og en kort uddannelseslængde betegnes som dårligere stillede nabolag. Omvendte karakteristika gælder for ejendomme i bedre stillede nabolag.

Animationen i figuren nedenfor illustrerer den geografiske fordeling af det socioøkonomiske nabolagsindeks (SNI) i perioden 1986 til 2022. Farveskalaen repræsenterer 20 SNI-ventiler, hvor rød angiver de dårligst stillede nabolag, grøn repræsenterer de mellemstillede, og blå viser de bedst stillede. Varme farver angiver nabolag under gennemsnittet, mens kolde farver markerer dem over gennemsnittet.

Figur: Udvikling i socioøkonomisk nabolagsindeks 1986-2022

Figurens hovedpointer er forklaret i teksten

Ujævn geografisk fordeling af socioøkonomiske forhold

De mellemstillede nabolag er relativt jævnt fordelt over hele landet, men med en lavere repræsentation i større byer. De dårligst stillede nabolag er koncentreret i tætbefolkede byområder som København, Aarhus, Odense og Aalborg. De bedst stillede nabolag er primært placeret i forstæderne til større byer og i kommuner som fx Gentofte og Skanderborg. De bedst stillede nabolag er koncentreret i større sammenhængende områder, mens de dårligst stillede, om end mere spredt udover hele landet, ofte optræder tæt sammenklynget i afgrænsede områder.

Analysen undersøger udviklingen i socioøkonomisk segregation over tre årtier ved at sammenligne beboersammensætning og boligforhold i de dårligst, mellem- og bedst stillede nabolag i henholdsvis 1992 og 2022. Ved hjælp af en række socioøkonomiske og demografiske indikatorer tegnes et detaljeret billede af beboernes og nabolagenes karakteristika, og hvordan disse har ændret sig over tid.

Se flere resultater i rapporten

 

Udvidet nabolagsindeks

Metoden baserer sig på en opdateret og udvidet version af det Socioøkonomiske Nabolagsindeks (SNI). Indekset blev udviklet til at identificere udsatte boligområder. Det udvidede indeks analyserer både bedre stillede og udsatte nabolag.

Læs om metoden i rapportens kapitel 4