GrønREFORM skal hjælpe andre EU lande med klimamål

12-12-2024

Ambitionen er at udstyre hvert land med deres egen tilpassede version af GrønREFORM.

GrønREFORM deltager i et samarbejdsprojekt, hvor viden om Danmarks grønne regnemodel skal udbredes til øvrige EU lande.

Vores danske model er den første af sin slags i verden. Med projektet deles viden og inspiration på tværs af landegrænser. Håbet er derudover at kunne udstyre hvert af de deltagende lande med en simpel udgave af GrønREFORM, som kan tilpasses det enkeltes lands behov og data.

Projektet er finansieret af EU.

Projektstart med seminar

Projektet blev skudt i gang i august, men stod sin første officielle prøve i begyndelsen af december, hvor DREAM var vært for et seminar med deltagelse af repræsentanter fra finansministerier og økonomiske rådgivningsinstitutioner fra fem EU-lande. Blandt de deltagende nationer var Polen, Italien, Belgien, Finland og Østrig.

I et interview i Zetland udtaler Jens Sand Kirk, projektchef i GrønREFORM, om projektet:

Det er jo på en måde kulminationen på det, vi har lavet gennem de seneste fem år. Det er et gennembrud i forhold til faktisk at få lavet noget, som også kan bruges i resten af verden.

Jens Sand Kirk til Zetland

Læs Zetlands artikel om EU seminaret

GrønREFORM præsenteres for øvrige EU lande.

Erfaring deles med EU lande

Alex van Steenbergen rådgiver i klimapolitiske spørgsmål i den uafhængige offentlige institution Federal Planning Bureau (FPB) i Belgien. Til daglig står Alex i spidsen for udviklingen af en klimaøkonomisk model for Belgien.

På spørgsmålet om, hvorfor Belgien ønsker en grøn regnemodel, udtaler Alex:

Samfundet har brug for svar på spørgsmål om, hvor meget klimapolitikken vil koste. Ikke kun for økonomien som helhed, men også for de enkelte sektorer og for de enkelte mennesker. Det er derfor, vi er her. For at lære og for at finde en hurtig måde, hvorpå vi kan anvende et meget godt modelleringssystem. 

Alex van Steenbergen i video fra Finansministeriet

Udtalelsen sker i en video udarbejdet af Finansministeriet, som i forlængelse af seminaret er offentliggjort på LinkedIn.

Find Finansministeriets video her

Lars Haagen Pedersen fra Finansministeriet præsenterer klimaøkonomiske beregninger

Deltagelse af øvrige danske institutioner

Seminaret forløb over fire dage. Her holdt medarbejdere fra DREAM oplæg om GrønREFORMs delmodeller, data og opbygning og guidede også deltagerne gennem udvalgte opgaver, for at give en hands-on erfaring med modellen.

Øvrige danske institutioner præsenterede ligeledes deres klimapolitiske arbejde. På agendaen var oplæg fra blandt andet afdelingschef i Finansministeriet Lars Haagen Pedersen, seniorkonsulent i Finansministeriet Mads Dalum Libergren, specialkonsulent i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Søren Elm Larsen og professor ved Københavns Universitet Peter Birch Sørensen.

Mads Dalum Libergren udtaler i førnævnte Zetland artikel:

Hvem kommer til at betale regningen? Er det staten? Er det borgerne? Er det virksomhederne? Og hvad er effekten på økonomien samlet set? Det spørger alle finansministerierne om rundtomkring i Europa, men også generelt i hele verden. De vil ikke bare vide, om det er en god idé at gøre noget ved klimaet, men mere, hvad de helt grundlæggende konsekvenser er ved forskellige typer politikker.

Mads Dalum Libergren til Zetland

Medarbejdere fra øvrige EU lande oplæres i klimaøkonomisk modellering.

I løbet af seminaret havde deltagerne rig mulighed for at dele erfaringer og observationer fra deres eget arbejde med at udvikle klimaøkonomiske regnemodeller.

På seminarets fjerde dag var der afsat tid til en bordrunde, hvor de deltagende institutioner havde forberedt en kort præsentation af deres hidtidige arbejde og resultater. 

Det afholdte seminar er ét ud af to. I sommeren 2025 afholdes det andet seminar.