DREAM modellens hovedfokus er at kunne udtale sig om udviklingen i de offentlige finanser på langt sigt. Er finanspolitikken holdbar, hvis skatten holdes uændret? En sådan vurdering kræver kendskab til to størrelser: den offentlige sektors fremtidige indtægter og udgifter.
Ved udvikling af DREAM er hovedvægten således lagt på en grundig beskrivelse af den offentlige økonomi herunder en detaljeret modellering af de faktorer, som har betydning for økonomiens udvikling: den aldrende befolkning, tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, udviklingen i uddannelsesniveauet, olie og gas i Nordsøen, politiske reformer mv.
På langt sigt vil den økonomiske udvikling i høj grad være bestemt af udviklingen i befolkningens størrelse, uddannelsesniveau, erhvervsdeltagelse, pensionsopsparing osv. Omkring modellen er der udviklet et system, der fremskriver disse forhold.
I den egentlige økonomiske model DREAM fremskrives samfundsøkonomiske størrelser som BNP, udenrigshandel, forbrug, offentlige udgifter og skatteindtægter og dermed udviklingen i den offentlige saldo og gæld.
Resultatet af en fremskrivning med DREAM opsummeres ved den såkaldte finanspolitiske holdbarhedsindikator. Denne udtrykker kort fortalt, hvorvidt de forventede, fremtidige offentlige indtægter er tilstrækkelige til at dække de ventede udgifter.
Modellen er desuden velegnet til at beregne effekterne af specifikke politikindgreb. Hvad sker der på langt sigt, hvis arbejdsstyrken øges som følge af en stigning i pensionsalderen? Hvad sker der, hvis flere gennemfører en videregående uddannelse? Hvad har det af effekt, hvis indvandrerne får lige så høj en beskæftigelsesfrekvens som danskerne?